Συνέντευξη Θοδωρή Σολδάτου στην εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας»

Θοδωρής Σολδάτος:
Ο δήμος ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Στήριγμα και όχι βάρος.
– Σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε τη ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 20ΕΤΙΑΣ.

1) Από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Αυτοδιοίκηση ως υποψήφιος δήμαρχος. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα;

Το 2015 δεν έθεσα υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές, ολοκληρώνοντας έτσι ένα σημαντικό κύκλο δραστηριοποίησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο ως βουλευτής. Για τη δραστηριότητά μου κατά την περίοδο που προηγήθηκε, είμαι ιδιαίτερα περήφανος.
Δημιούργησα αφετηρίες για σημαντικά θέματα της Λευκάδας, τα οποία σήμερα εξελίσσονται ή ως έργα ολοκληρώθηκαν, προώθησα άλλα που είχαν την αφετηρία τους στους προκατόχους μου συναδέλφους βουλευτές, δε δίστασα να συγκρουστώ κάποια στιγμή με τους κυβέρνηση αν και συμπολιτευόμενος βουλευτής, με αποτέλεσμα μάλιστα να διαγραφώ από την παράταξη που για χρόνια υπηρέτησα, εξαιτίας της διαφωνίας μου σε βασικά ζητήματα εθνικής υποστάσεως.
Η εμπλοκή μου στα δημοτικά πράγματα, προέκυψε μέσα από τον κοινό προβληματισμό, την ίδια ανησυχία και τις ίδιες αντιλήψεις που αισθάνθηκα ότι υπάρχουν, κατά τις συζητήσεις μου και την ανταλλαγή απόψεων με πολλούς συμπολίτες μας.
Κοινή διαπίστωση ήταν, αφενός η αδυναμία της δημοτικής αρχής να προωθήσει και να ολοκληρώσει ζωτικής σημασίας ζητήματα του Δήμου και αφετέρου ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η παλαιοκομματική αντίληψη που πολλές φορές υπήρχε από κάποιους στα δημοτικά συμβούλια, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση αποφάσεων και τη στασιμότητα σε ένα σωρό ζητήματα.

2) Γιατί να σας ψηφίσει ο δημότης της Λευκάδας;

Πρώτον και σημαντικότερο, γιατί έχουμε αποκρυσταλλωμένη φιλοσοφία για τα δημοτικά μας πράγματα, η οποία εδράζεται σε δύο άξονες:
– Ο δήμος ΣΥΜΜΑΧΟΣ του πολίτη. Στήριγμα και όχι βάρος στον ελεύθερο επαγγελματία, στον υπάλληλο, στον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία. Ελπίδα για τις νέες και τους νέους των νησιών μας, αποκούμπι για τον υπερήλικα.
Οραματίζομαι το δήμο που θα προωθεί και θα διευκολύνει κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των συμπολιτών μας χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες.
– Ο σχεδιασμός δράσεων και ο προγραμματισμός υλοποίησής τους, με ορίζοντα τις ανάγκες της Λευκάδας της ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑΣ. Δράσεις συνυφασμένες με το μοντέλο ανάπτυξης του δήμου μας ως νησιωτικής περιοχής και της δραστηριοποίησης των κατοίκων στον τομέα της παροχής υπηρεσιών που κατά την άποψή μας είναι η κύρια προοπτική για το μέλλον της Λευκάδας, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζονται ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση.
Δεύτερον γιατί στην δημοτική μας ομάδα συμμετέχουν συμπολίτες μας με ξεχωριστή κατάθεση στον επαγγελματικό, επιστημονικό και κοινωνικό τομέα. Εκπροσωπούν όλες τις κοινωνικές τάξεις, όλες τις ηλικίες και προέρχονται από όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί διακατεχόμαστε από την αντίληψη ότι η κοινωνία είναι μπροστά από την πολιτική και ότι τα τοπικά προβλήματα και οι λύσεις τους δεν έχουν ιδεολογία ούτε χρώμα.
Τρίτον γιατί ο συνδυασμός μας είναι ανανεωτικός. Παραδειγματικά σας αναφέρω ότι στην εκλογική περιφέρεια Λευκάδας, από τους 29 υποψηφίους μας, οι 24 διεκδικούν την ψήφο μας για 1η φορά.

3) Πως βλέπετε τους συνυποψήφιους σας;

Τιμώ τους επικεφαλής όλων των Δημοτικών Συνδυασμών. Πιστεύω ότι όλοι τους είναι ξεχωριστοί στον τομέα τους, με σημαντικές προτάσεις και θετική αύρα στην προοπτική συνεργασιών και συναίνεσης, που είναι και τα προτάγματα που προκύπτουν από τον εκλογικό νόμο ο οποίος εφαρμόζεται για 1η φορά.

4) Που πιστεύετε ότι πέτυχε και που απέτυχε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή;

Οφείλω να είμαι δίκαιος. Εξαιτίας της ιδεολογικής της συγγένειας με την κυβέρνηση, είχε ιδιαίτερη μεταχείριση στις χρηματοδοτήσεις που κατά καιρούς απαιτούνταν ως ενίσχυση προς τη Λευκάδα.
Πιστεύω ωστόσο ότι στα θέματα της καθημερινότητας, (καθαριότητα, δημοτικός φωτισμός, παιδικές χαρές, κλπ), όπως και σε χρονίζοντα προβλήματα της Λευκάδας, (επεξεργασία απορριμμάτων, κυκλοφοριακό, κλπ), ήταν από ελλειμματική έως ανύπαρκτη.

5) Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας, για τη Λευκάδα εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος;

– Καθαριότητα, με το δήμο μας καθαρό από άκρη σε άκρη.
– Καθημερινότητα, με τον δήμο μας φωτεινό, φροντισμένο οδικό δίκτυο και πεζοδρόμια. Με προστατευμένα τα αδέσποτα και αξιοποιημένα τα πάρκινγκ επ’ ωφελεία πρώτα των μόνιμων κατοίκων.
– Διαχείριση Κυκλοφορίας και Στάθμευση, με αξιοποίηση των πάρκινγκ του δήμου, επ’ ωφελεία πρώτα των μόνιμων κατοίκων.
– Πράσινη Οικονομία, σύγχρονες προδιαγραφές για παιδικές χαρές και χώρους ποιοτικού πρασίνου.
– Αγροτική Οδοποιία, στήριξη των χωριών και συνεχής συνεργασία με τα συμβούλια των κοινοτήτων.
– Έξυπνος Δήμος, ενίσχυση των ψηφιακών δημοτικών υπηρεσιών. Ασύρματο δίκτυο και έξυπνες εφαρμογές στην υπηρεσία της καθημερινότητας.

7) Ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις σας σχετικά με τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το νησί μας όπως Απορρίμματα και Ύδρευση;

Απορρίματα:
Γωνιές ανακύκλωσης, Πράσινα σημεία, σε κεντρικά σημεία του νησιού, για χωριστή διαλογή ξηρών ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
Καφέ κάδοι, για κάλυψη κεντρικών σημείων του δήμου, με έμφαση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, λαϊκή αγορά, κ.λ.π.
Κινητή μονάδα προεπεξεργασίας, (κινητή συστοιχία μηχανημάτων/μίνι εργοστάσιο), ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης οργανικών, καφέ κάδου και σύμμεικτων.
Οργάνωση «καμπάνιας ενημέρωσης», ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων των πολιτών, για την αναγκαιότητα διαχωρισμού – ανακύκλωσης (σε οργανικά, ανακυκλώσιμα κλπ). Υπηρεσία που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα στην Α/βάθμια εκπαίδευση, ακόμη και με σχολικούς διαγωνισμούς, για 5 μήνες κατά έτος, με στόχο την παραπέρα ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω των μηνυμάτων που θα εκπέμψουν στα σπίτια τους οι μικροί θέλω να πιστεύω μελλοντικοί μας σύμμαχοι..

Ύδρευση:

Συνεργαζόμαστε με τους δήμους Ζηρού, Αρταίων, Νικ. Σκουφά, Πρέβεζας, Ακτίου-Βόνιτσας και Μεγανησίου, για την κατασκευή νέου αγωγού μήκους 105 χλμ, προϋπολογισμού 135 εκ. Ευρώ και θα φτάνει ως τη Λευκάδα, ώστε να επιλυθεί οριστικά επίλυση το ζήτημα της ύδρευσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της πολιτείας.
Μέχρι τότε αναγκαίες παρεμβάσεις στο δίκτυο, στις δεξαμενές και στην αξιοποίηση υπαρχόντων υδάτινων πόρων και υγρότοπων.

8) Σε σχέση με το τουριστικό προϊόν του νησιού μας , τι προτίθεστε να κάνετε;

ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, (BlueGrowth/Θαλάσσια πολιτική).
– Σεβασμός και εξυπηρέτηση σε κάθε επίπεδο του Επισκέπτη που είναι προσωρινός κάτοικος. Είτε έρχεται οδικώς, είτε αεροπορικώς, είτε δια θαλάσσης. Γι αυτό λοιπόν προώθηση υποθαλάσσιας σύνδεσης. Σχεδιασμός και διεκδίκηση Μαρίνας στο Βλυχό
– Προώθηση δράσεων προβολής θεματικών μορφών τουρισμού, δικτύωση και ενεργοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του δήμου.
– Ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη μεταξύ της πόλης και των χωριών, της παράκτιας ζώνης και των ορεινών περιοχών, με ταυτόχρονη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
– Ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη με ορίζοντα 12/μηνης προοπτικής.
– Τουρισμός αναψυχής στη πόλη και τις άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου, Συνεδριακός τουρισμός στη πόλη της Λευκάδας και όπου αλλού υπάρχουν υποδομές, Αγροτουρισμός στις ορεινές περιοχές του νησιού, περιπατητικός τουρισμός, προσκυνηματικός τουρισμός, αθλοτουρισμός, καταδυτικός τουρισμός.

9) Τέλος, μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι προβλέψεις σας ως προς το αποτέλεσμα των Εκλογών;

Τα μηνύματα που παίρνουμε τόσο από τις εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει στη Λευκάδα και στην Αθήνα με τους ετεροδημότες, όσο και από την καθημερινή μας ζύμωση με τους κατοίκους των χωριών και των νησιών του δήμου μας που επισκεπτόμαστε, μας γεμίζουν αισιοδοξία για την έκβαση της προσπάθειάς μας.
Πιστεύω ότι η Δημοτική μας Κίνηση θα κληθεί σε λίγες μέρες, να αναλάβει τις τύχες του Δήμου Λευκάδας για την επόμενη τετραετία.